Sirijac trenirao sedam mjeseci kako bi preplivao iz Turske u Grčku

Klix.ba
21.12.2015. u 14:15
68
50
Sirijac trenirao sedam mjeseci kako bi preplivao iz Turske u Grčku
68
Sirijac trenirao sedam mjeseci kako bi preplivao iz Turske u Grčku Amir Mehtr (Foto: Facebook)
Sirijac Amir Mehtr vježbao je sedam mjeseci kako bi mogao preplivati 6,5 kilometara dug put od turske obale do grčkog otoka Samos.
Kako prenosi Independent, ovaj dvadesetpetogodišnjak nije imao novca platiti trgovcima ljudima da ga prevezu do evropskog kopna.

Budući da je ranije trenirao plivanje sa sirijskom plivačkom reprezentacijom, shvatio je da je plivanje njegova jedina šansa za bolji život u Evropskoj uniji

Prema njegovim riječima, za sedam sati dug plivački maraton pripremao se sa trenerom u glavnom gradu Libanona Bejrutu, gdje je s porodicom prebjegao u maju 2014. godine.

Na put je krenuo noseći samo kupaće bokserice i nekoliko hurmi koje su predstavljale njegov jedini izvor energije tokom sedam sati dugog putovanja. Naime, na samom početku avanture Mehtr je morao nekoliko sati bježati od turske policije koja se u potrazi za švercerima nalazila na obali.

"Zbog bijega od policije bio sam strašno umoran i prije nego što sam zaplivao. Čak sam mislio da odustanem, ali kada sam u daljini ugledao policijska svjetla znao sam da mi ne preostaje ništa drugo nego da završim ono što sam naumio. Sve vrijeme sam mislio kako ću umrijeti, ali se nisam predavao. Gledao sam u stijene s druge strane obale i govorio u sebi: 'Tamo je moja budućnost'", rekao je Mehtr.

Kada je uspio doći do otoka Samos, morao je pješačiti još dodatnih 12 kilometara kako bi stigao do najbližeg centra za registraciju imigranata, nakon čega se sa drugim izbjeglicama uputio ka sjeveru Evrope.

Sada živi u jednom izbjegličkom centru u Švedskoj, a putem Facebooka drugim izbjeglicama daje savjete kako da učine isto što i on. Kako je rekao, siguran je da on nije jedini koji se na ovaj način domogao evropskog kopna, te da vjeruje kako su to prije i poslije njega uspjeli mnogi.


Komentari (50)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: