|

Singapur: Budistička, taoistička, hinduistička i islamska bogomolja pod jednim krovom

Singapur: Budistička, taoistička, hinduistička i islamska bogomolja pod jednim krovom
24
Klix.ba
21.1.2016. u 09:38
22
komentara
24

dijeljenja
Singapur: Budistička, taoistička, hinduistička i islamska bogomolja pod jednim krovom Citiraya centar
Zbog male površine države, mnogobrojne vjerske grupe u Singapuru veoma teško pronalaze prostor za obavljanje zajedničkih molitvi. Ipak, pronađeno je rješenje: višespratni multikonfesionalni vjerski objekti.
Ovakvo rješenje nastalo je na bazi dogovora singapurskog Ministarstva za nacionalni razvitak i vjerskih lidera ove države.

Prema ovom dogovoru, pripadnici budističke, taoističke, hinduističke, islamske i drugih vjerskih zajednica koriste višespratne vjerske objekte. Drugim riječima, svaki sprat višespratnice predstavlja poseban vjerski hram.

Pored lifta stoje natpisi koji vjernike upućuju na to na kojem spratu se nalazi njihov hram Pored lifta stoje natpisi koji vjernike upućuju na to na kojem spratu se nalazi njihov hram


Takav je primjerice i Citiraya centar, dom četiri religijske grupe.

Naime, u ovom objektu nalaze se dvije kršćanske crkve, dva budistička hrama, jedan taoistički centar te jedan islamski mešdžid. Pripadnici različitih vjera dijele zajednički parking i učionice za časove vjeronauke. Također, zajedničke prostorije se koriste i za obilježavanje vjerskih praznika i proslava prilikom kojih se okupe i druže pripadnici svih pomenutih vjerskih grupa.

Na ulazu u Citaraya centar nalazi se oltar sa ikonama više vjerskih skupina Na ulazu u Citaraya centar nalazi se oltar sa ikonama više vjerskih skupina


Prema mišljenju mnogih, Singapur je jedna od zemalja sa najliberalnijim stanovništvom na svijetu, a ovi multikonfesionalni vjerski objekti su još jedan dokaz za to.
Prijavi grešku


Komentari (22)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...