Zanimljivosti
5

Sigurnije od oružja: Francuska vojska trenira orlove koji će "loviti" dronove

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Francuska vojska počela je trenirati ptice grabljivice kako bi učestvovale akcijama obaranja dronova koji bi se našli u zonama zabranjenim za letenje, prenosi Reuters.

Treningu su podvrgnuta četiri zlatna orla koji će braniti lokacije kao što su vladine zgrade ili zgrade od vojnog značaja, a koje se nalaze u zonama zabrane upravljanja dronovima. Inspiracija francuskoj vojsci u ovom slučaju je iskustvo holandske policije koja ptice trenira za istu svrhu.

"Ovi orlovi mogu primijetiti dron sa udaljenosti od nekoliko stotina metara i u potpunosti ga neutralisati", objašnjava general Jean-Christophe Zimmerman. Drevna tehnika treniranja ptica grabljivica ima svoju prednost nad upotrebom oružja, pogotovo u urbanim područjima i u slučajevima velikog okupljanja ljudi.

Trening orlova počinje od samog rođenja, tako što se prije izlijeganja smjeste na na letjelicu koja im služi kao gnijezdo. Tokom rane faze hranjenja ostaju u svom neobičnom domu. Na taj način ptice će u budućnosti dron prepoznavati kao prepoznatljivu stvar od koje neće imati strah.

Ptice mogu u potpunosti uništiti dron ili ga barem zaustaviti. Ove letjelice sada se mogu lupiti čak i u prodavnicama igračaka, a pored benigne upotrebe snage sigurnosti računaju da bi se mogle upotrijebiti kao alat terorizma.

Samo tokom 2015. godine u Francuskoj je prodano 300.000 dronova, a početkom iste godine zabilježen je incident u blizini predsjedničke palate Elysee kada je dron izazvao uzbunu među pripadnicima osiguranja.