Kako bez tiramola
30

Šibenik bi mogao zabraniti sušenje odjeće ispod prozora kuća, građani ogorčeni

Dž. L.
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Štanovnici Šibenika ogorčeni su jer bi im uskoro moglo biti zabranjeno sušenje odjeće pod prozorima ili na takozvanim tiramolama.

Kako javljaju hrvatski mediji, Šibeničani se bune jer su tiramole dio njihove kulture. Staro jezgro Šibenika, kao i brojni drugi hrvatski gradovi na obali prepoznatljivi su po tiramolima ili užetu na kojem se suši rublje. Obično se postavljaju između dva suprotna prozora dvije kuće ili zgrade.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Čuvene tiramole na kojima Dalmatinke vješaju opranu odjeću u nekima gradovima i na nekim otocima zabranjene su novim izmjenama Zakona o komunalnom redu početkom avgusta.

Šolta, Rijeka, Kolan na Pagu, Mljet, Kaštela i Osijek najavili su novčane kazne ako rublje bude vidljivo ispod prozora, što bi uskoro moglo stići i Šibeničane.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Kazne se kreću i do 2.000 kuna, a odluka je usklađena s direktivama Europske unije. Građani koji su se već suočili s novim zakonom poručuju da im gradovi nabave sušilice i nađu mjesta za njih.

Dok su tiramole sada zabranjene u Rijeci, Šolti, Mljetu, Kaštelima, Kolanu, ali i Osijeku, rublje pod prozorima još ne moraju skrivati mještani Splita.