Pravi Shrek govorio 14 jezika
0

FOTO / Shrek je inspirisan hrvačem Mauriceom Tilletom

Sarajevo-x.com
Maurice Tillet
Maurice Tillet
Najpoznatiji ogar na svijetu Shrek nije baziran na bajci, kako je do sada navođeno, već je inspirisan stvarnom ličnošću - preminulim francuskim hrvačem Mauriceom Tilletom, koji je bio poznat i pod nadimkom "Anđeo".

Tillet je rođen 1903. godine. Navodi se da je bio izuzetno inteligentna osoba, pjesnik i pisac, te da je govorio čak 14 jezika.

U tinejdžerskom dobu obolio je od rijetke bolesti - akromegalije, zbog čega su njegove kosti počele nekontrolisano rasti, te mu se tijelo u potpunosti izobličilo.

Ipak, nije želio postustati. Iz Francuske je preselio u Sjedinjene Američke Države i nastavio se baviti hrvanjem. Ubrzo je postao profesionalni hrvač, a 1944. godine izborio je titulu svjetskog prvaka savladavši Steveja Caseyja.

Živio je povučeno i jedan od njegovih rijetkih prijatelja je bio biznismen Patrick Kelly s kojim je često igrao partije šaha.

Prije no što će umrijeti od srčane bolesti 1954. godine, u 51. godini života, jedan od njegovih kolega zamolio ga je da mu dozvoli da napravi gipsani kalup njegovog lica. Pristao je, tako da su načinjena tri kalupa. Prva maska poslana je u muzej u Iowi, druga u muzej York Barbell, a treću je uzeo Tilletov prijatelj.
Shrek
Shrek
Upravo maska iz muzeja York Barbell poslužila je kao inspiracija za popularnog ogara Shreka koji čak ima i karakteristike "Anđela" koji nije dozvolio da ga bolest porazi i da ga sputava u onome što voli.

Podsjetimo, animirani film Shrek dobio je Oscara 2001. godine i nalazi se na popisu najboljih filmova svih vremena.