Nebrasca
0

Šestogodišnjak upravljao vozilom

Sarajevo-x.com
Šestogodišnji dječak iz North Platea u Nebrasci preuzeo je volan porodičnog kamioneta nakon što se njegov otac onesvijestio zbog pada šećera u krvi. Mališan je uspješno kontrolisao vozilom sve dok ga policajac nije zaustavio, izvjestili su američki mediji.

Dječak Tustin Mains nalazio se na zadnjem sjedištu sa svojim trogodišnjim bratom. U jednom trenutku ugledao je kako se njihov otac onesvijestio i pao preko volana, te se maleni Maints odmah odlučio preći u očevo krilo i nastaviti upravljati vozilom.

“Bili smo na večeri i sjećam se da smo oko 18:45 izašli iz tržnog centra, no nakon toga se sjećam samo detalja kada su me oko 20:45 probudili ljekari i policija”, kazao je otac smjelog dječaka, Phillip Mains.

Kada se Phillip onesvjestio maleni Tustin sjeo je u očevo krilo kako bi mogao kontrolisati vozilo i vidjeti put. Iako je očeva noga skliznula s papučice gasa, vozilo Chevrolet Avalanche se kretalo brzinom do 24 kilometra na sat sve dok lokalni policajac nije pritekao u pomoć i zaustavio vozilo.

Dječak je kamionetom upravljao čak nekoliko blokova, te pri tome skretao u njemu nepoznati dio grada, sve dok ga policija nije primijetila.

“Policajac će biti nagrađen za brzo djelovanje, no svakako moramo pohvaliti i malog Tastina koji se uspio snaći u takvoj situaciji, ponosimo se njime”, kazao je policijski dužnosnik Martin Gutschenritter.

“Kada se tata onesvijestio ja sam se preplašio, no morao sam reagovati, ali sam se ponovo uplašio kada sam ugledao policajca kako ulazi u vozilo kroz prozor”, kazao je šestogodišnjak, dodajući da je bio presretan kada se vozilo zaustavilo i kada su liječnici uspjeli osvijestiti njegovog oca.