Za jugonostalgičare
1.3k

Šesnaest minuta čiste nostalgije: Snimak iz 70-ih prikazuje kako se nekada živjelo u Jugoslaviji

N. C.
(Screenshot: YouTube)
(Screenshot: YouTube)
Generacije rođene nakon 90-ih odrasle su uz priče starijih o tome kako se nekada živjelo u Jugoslaviji. Te priče uvijek su bile s puno topline i nostalgije.

Na YouTubeu postoji snimak koji je aktuelan već nekoliko godina, a koji prikazuje inserte života u bivšoj Jugoslaviji 70-ih godina.

U pričama o nekim prošlim vremenima u jednoj zajedničkoj državi uvijek ćete se naći u raspravi, da li je zaista bilo bolje ili pak ne. Bilo kako bilo. Jedno je sigurno, mnogo šta je bilo drukčije nego danas.

Brzina tadašnjeg života u odnosu na današnji je neuporediva. Živjelo se skromnije, ali i zadovoljnije. Tehnologija koja je od tada do danas uznapredovala pružila nam je brojne mogućnosti, ali nas je isto tako i otuđila. Stoga sigurno ste čuli i da se nekada više družilo, da se išlo na radne akcije, omladinske kampove, ali i priredbe u domovima kulture.

Također, i standardi ljepote tog vremena bili su potpuno drugačiji od današnjih. Njegovala se prirodna ljepota, bez estetskih korekcija i bez mnogo šminke.

Ulična moda, u fazi odrastanja svakoga klinca bivše Jugoslavije, nalagala je da se posjeduje i barem jedan par legendarnih bijelih borovskih startasica koje se nikako nisu smjele miješati s kineskim šangajkama.

Spomenuti 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća, a ne dotaći se muzike tog vremena nije moguće. Mnogi će se složiti da se tada snimala bolja muzika. Sedamdesetih su se osnivale grupe koje su prezentovale svoju, autorsku pop-rock muziku.

S Jugoslavijom je otišlo za mnoge sretnije vrijeme, koje jednima budi nostalgiju, a drugima žal što ga nisu doživjeli odnoso što su ga doživjeli samo u pričama.