{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Selma i Yalcin plijene pažnju farbanjem minareta na ekstremnim visinama

A
31.8.2014. u 13:32
32
13
Selma i Yalcin plijene pažnju farbanjem minareta na ekstremnim visinama
32
Molerski tandem iz turskog Balikesira Selma Alkan (36) i Hasan Yalcin (64) specijalizirali su se za moleraj i renoviranje džamijskih minareta i već godinama žive zarađujući od tog poprilično opasnog poziva, prenosi Anadolu Agency (AA).
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Reporteri AA su ih posjetili tokom farbanja minareta na Centralnoj džamiji u mjestu Almus u Tokatu i zabilježili nekoliko prizora ovog nesvakidašnjeg posla.

Majstor Yalcin je kazao da se tim zanimanjem počeo baviti kao trinaestogodišnjak i da ga sa mnogo ljubavi radi već 51 godinu.

"Prvih sedam godina sam radio uz majstora, a onda sam počeo i sam. Radim na velikim visinama i jednostavno volim ovaj posao. Sada radim sa Selmom. Stalno joj govorim da se ona ne penje, ali i ona tvrdi da voli ovo i stalno je uz mene“, kazao je Yalcin i dodao da rade od 07.00 do 19.00 i da za nekoliko dana završe posao na jednom minaretu.

Ističući da je minaret džamije u Almusu visok 55 metara i da ima 134 stepenice, Yalcin je kazao da ne koristi klasične skele, već da se konopcem veže za vrh minareta i da tako radi.

"Cijena bojenja minareta sa dva šerefeta je tri do četiri hiljade lira (od dvije do tri hiljade maraka).

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


"U Turskoj radi ukupno deset majstora ovog posla. Do sada smo obojili i radili na džamijama širom zemlje“, kazao je Yalcin, koji se i u poznim godinama penje po minaretima.

Njegova partnerka u poslu Alkan je kazala da se tim poslom bavi već četiri i pol godine i da ga je mnogo zavoljela.

"U početku sam se bojala visine. Sada nema straha i trčeći se penjem i sa ljubavlju radim. Naš posao nosi rizike, ali isto toliko nudi i zadovoljstva. Nije mi problem to što sam žena. Navikne se vremenom. Do sada smo putovali u više od 20 gradova“, kazala je Alkan.

Ističući da se umori svaki dan najmanje deset puta penjući i silazići sa minareta, Alkan je kazala da sav taj umor zaboravi kada vidi završeni posao.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: