Neobična izložba u Atini
0

Seks, ljubav i žudnja grčkih bogova, vladara...

Sarajevo-x.com
Izložba otvorena ovaj mjesec u prijestolnici Grčke, ne samo da slavi veličinu antike, nego i seksualnu osvještenost i otvorenost antičkog naroda, koja se odnosi na grčke bogove, vladare, ali i obične smrtnike.

Ljubavna pisma, lampe u obliku spolnih organa, te erotski simboli na amajlijama u periodu od 7 st. p.n.e. do 4 st. n.e. samo su dio onog što posjetioci mogu vidjeti na izložbi posvećenoj grčkom, a kasnije rimskom bogu ljubavi.

Kroz izložbu željela se također istražiti promjenjiva percepcija o Erosu, poznatu kao Cupidu kod Rimljana, od perioda kad je bio utjecajan bog Rimljana, do perioda kad je znatno oslabio.

"U antičkoj Grčkoj erotska umjetnost je bila izuzetno razvijena. Seksualni prizori su se mogli vidjeti na privatnim ili javnim zgradama. Ljudi su već tada bili prilično seksualno osvjješteni i otvoreni po tom pitanju. U današnje vrijeme i pored velike slobode, postoji ogromna količina licemjerstva i lažnog puritanizma“ rekao je profesor Nicholas Stampolidis, direktor Cycladic Art muzeja u Atini prenosi ChinaDaily.

Izložba je podijeljena u devet dijelova, inspirisana brojnim grčkim muzama, božicama književnosti i umjetnosti. Kroz ovu fantastičnu izložbu provučena je Grčka i Rimska historija, kroz poznate parove kao što su Antony i Cleopatra čija je strastvena veza utjecala na obje antičke nacije.

Izlaganje je završeno s homoseksualnom ljubavlju, prostitucijom i erotskim simbolima na uobičajenim predmetima, kao što su vaze za koje se vjerovalo da donose plodnost.