Rio de Janeiro
0

Sedmogodišnjakinji dozvoljeno da golišava paradira na karnevalu

Sarajevo-x.com
Julia Lira (Foto: Reuters)
Julia Lira (Foto: Reuters)
Iako nije dovoljno stara da dokasno ostane budna ili bude sama kod kuće, brazilski sud odlučio je da malenoj Brazilki dozvoli da se pojavi kao predvodnica plesne grupe na karnevalu u Rio de Janeiru, saznaje Telegraph.

Sedmogodišnja Julia Lira nastupit će na stadionu Sambadrome pred milionskim auditorijem, na događaju koji uživo prenosi televizija. Julia je članica samba grupe Viradouro, čiji je predsjednik njen otac.

Kontroverze oko njenog nastupa pojavile su se zbog činjenice da je karneval događaj koji okuplja oskudno odjevene plesače i odiše seksualnim nabojem. Stoga je državna agencija za zaštitu djece uložila prigovor na njeno učešće, kao djeteta koje će posmatrati kao seks simbol.

Direktor Vijeća za zaštitu djece i adolescenata izjavio je kako je zabrinut zbog poruke koju će presuda suda odaslati naciji, koja se dugo bori sa seksualnom eksploatacijom djece, posebno u regiji Amazona gdje vlada bezakonje.

Julijin otac, međutim, nije zabrinut. Kazao je da ona neće nositi previše malen kostim, te da će se i on i njena majka pobrinuti da se djevojčica u toku 80-minutne parade ne umori.