Britanski "mali Monet"
0

Sedmogodišnjak zaradio 180.000 eura za 30 minuta

Sarajevo-x.com
Njegove slike su privukle hiljade kupaca iz cijeloga svijeta. Sedmogodišnje čudo od djeteta, Kieron Williamson, ovog vikenda prodao je svoju najnoviju kolekciju slika za 150.000 funti, pri čemu su za pola sata rasprodana sva njegova djela, 33 slike.

Nevjerovatna prodaja privukla je kupce iz Arizone, New Yorka, pa čak i Južne Afrike, koji su ponude javljali putem telefona u nadi da će kupiti jednu od slika, javlja "Daily Mail".

Jedan par iz Philadelphije kampovao je dva dana ispred galerije u gradu Holtu u britanskoj pokrajini Norfolk, ne želeći izostati sa treće izložbe Williamsonovih radova, otvorene u petak ujutro.

Na većini njegovih slika pojavljuje se pejzaž Norfolka ili scene mora, ali je na najnovijoj izložbi bilo slika vijećnice u centralnom Londonu, pa čak i slika Hong Konga.

Najskuplje je prodano ulje na platnu "Izlazak sunca u Morstonu", čija je cijena dostigla 9.620 eura te pastel "Marš u suton" od 8.120 eura.

Kieron kaže da obično slika ujutro.

"Ustajem u šest ujutro da bih slikao, a onda opet slikam poslije škole. Sada su školski praznici pa slikam sve vrijeme. Sviđaju mi se pejzaži poput Norfolka, gdje nema mnogo brda ni planina", rekao je "mali Monet", kako ga zovu.

Dječak slika oko šest slika sedmično, a 700 ljudi je na listi čekanja za original. Do prije dvije godine Kieronov talent za umjetnost svodio se samo na bojenje dinosaurusa koje su mu crtali roditelji Keith (44) i Michelle (37).

Preokret se dogodio na porodičnom odmoru u Cornwallu, gdje ga je inspirisala posjeta lukama i dokovima te je počeo slikati nevjerovatne slike brodova na vodi.

Vlasnik galerije u kojoj dječak izlaže, Adrian Hill, rekao je: "Kieron je vjerovatno jedan od trenutno najtraženijih umjetnika na svijetu. On je impresionista ali bez previše apstrakcije. On je godinama ispred svog vremena".

Novcem koji zaradi roditelji planiraju da mu kupe kuću, a ostatak da sačuvaju dok ne napuni 25 godina.