Zanimljivosti
33

Schindlerova lista na eBay aukciji

Klix.ba
Dvojica kalifornijskih kolekcionara ponudili su jednu od četiri poznate kopije čuvene Schindlerove liste na aukciju na eBayju. Početna cijena je tri miliona dolara.

Prodaja vrijednog historijskog dokumenta potakla je brojne kontraverze, a mnogi smatraju kako bi trebala biti poklonjena muzeju. Dokument prodaje privatni kolekcionar iz Izraela, a dostupan je samo u lokalnoj prodaji. Radi se o jedinom primjerku liste koji je ikada ponuđen za prodaju na otvorenom tržištu.

Aukcionari i kolekcionari iz Kalifornije, Eric Garvin i Gary Zimet, nazvali su dokument "dijelom historije koji je mnoge inspirisao" te garantuju njegovu autentičnost, budući da potiče od Itzhaka Sterna, Schindlerovog računovođe (u filmu ga je glumio Ben Kingsley).

Zbog sigurnosti, dokument može biti preuzet isključivo u Izraelu, tako kupac ima priliku i da ga lično provjeri. Garvin i Zimet iza sebe imaju čitavu historiju velikih aukcija kroz svoju kompaniju Auction Cause, a očekuju da će se ovaj dokument prodati za nekoliko miliona više od početne cijene.

"Korištenje eBaya nudi najširu moguću publiku i najviše mogućnosti za natjecanja na aukciji, za razliku od tradicionalnih aukcijskih kuća", rekao je Garvin za MailOnline.

Tri preostale poznate kopije liste nalaze se u muzejima. Dvije u Izraelu i jedna u američkom Muzeju holokausta. To je mjesto za koje mnogi smatraju da bi i ova kopija trebala da ode.

Korisnici društvenih mreža izrazili su prilično nezadovoljstvo ovom prodajom i mnogi tvrde kako listu treba donirati muzeju.

Garvin objašnjava da razumije zašto ljudi vjeruju da lista treba da bude u muzeju, a ne u internet prodaji, ali kaće i da većina privatnih kolekcionara dijeli svoje kolekcije sa širom publikom.

"Ne bi me iznenadilo da lista završi u muzeju. Mislim da bi to bilo fantastično", kaže Garvin.

Listu je napravio njemački industrijalac Oskar Schindler. Tokom Drugog svjetskog rata pokušavao je da spasi svoje jevrejske uposlenike od nacista. Njegovi pokušaji prikazani su u knjizi i nagrađivanom filmu.