Objavio knjigu
25

Scenarista otkrio tajne "The Simpsonsa": Zašto su žuti, kako su dobili imena i ko je zaista gostovao

Klix.ba
Gotovo da nema osobe na planeti kojoj su dostupni tradicionalni i moderni mediji, a da nije pogledala animiranu seriju "The Simpsons". Većina gledatelja se barem jednom pitala zbog čega su likovi žute boje? Scenarista ove serije otkrio je to u novoj knjizi kao i brojne detalje i tajne o nastanku i snimanju ove kultne animirane serije.

Scenarista Mike Reiss prihvatio je ideju animatora Matta Groeninga koji je crtao likove da budu žuti jer uglavnom nemaju kosu, odnosno nemaju linije od kojih kosa kreće. Reiss radi na seriji od samog početka emitovanja - 1989. godine.

"Bart, Lisa i Maggie nemaju linije od kose, odnosno linije koja odvaja njihovu kožu od kose. Animator je izabrao žutu jer je to neka boja i kože i kose", kazao je Reiss.

Također, otkrio je ime za grad Springfield posudio iz serije "Father Knows Best" koja je bila hit 1950-ih godina. Springfiled ima okean na istočnoj i zapadnoj strani.

"Jednom smo rekli da Istočni Srpingfield veličine tri Texasa, a u jednoj epizodi je Homer čistio snijegu jutro, dok je poslijepodne pio limunadu i ljuljao se u visećoj mreži za ležanje. Ovo dovodi do pitanja na kojoj je planeti Springfiled?", kaže autor.

Ime serije nastalo je od riječi "simpletons", što u prijevodu znači glupi ljudi.

Kada je u pitanju "gostovanje" Michaela Jacksona, on jeste snimio svoj glas kada je govorio u telefonskom pozivu s Bartom, ali je pjevao njegov dubler koji ima sličan glas Kipp Lennon. Kada su ga pitali zbog čega nije on pjevao kazao je kratko i bez objašnjenja: "To je šala na račun moje braće".

Iako su gostovali Beatlesi, Stephen Hawking i Elizabeth Taylor nekoliko puta, Bruce Springsteen i Tom Cruise su odbili da se pojave u bilo kom obliku.

Što se tiče imena, Homer i Marge su ih dobili po stvarnim ljudima, kreator Matt Groening je koristio svoje roditelje kao inspiraciju. Lisa i Maggie su dobile imena po njegovim sestrama, dok je Bartovo ime izmislio.

Knjiga "Springfield Confidential: Jokes, Secrets, and Outright Lies from a Lifetime Writing for The Simpsons" je u prodaji.