Donošenje odluka bez osjećanja
145

Saznajte koje profesije uglavnom biraju psihopate

Klix.ba
Pod pojmom psihopata se ne misli odmah na masovne ubice, iako su većina masovnih ubica zaista psihopati.

Psihopatija je poremećaj ličnosti koji se često opisuje plitkim emocijama, nedostatkom straha, niskom tolerancijom na stres, nedostatkom empatije, manjkom grižnje savjesti, lažnim karakterom te egocentričnim, manipulativnim, neodgovornim, bezdušnim, impulsivnim i antisocijalnim ponašanjem, kao što su parazitski način života i kriminal.

Prema knjizi "Mudrost iza psihopatije: Šta nas sveci, špijuni i masovne ubice mogu naučiti o uspjehu", poznatog psihologa Kevina Duttona, najviše prishopata ima među izvršnim direktorima i predsjednicima uprave raznih kompanija.

Nakon njih slijede advokati i zaposleni na radiju i televiziji. Na četvrtom mjestu se nalaze prodavači, a iza njih su hirurzi, novinari, policajci i svećenici. Listu od deset najčešćih profesija kojima se bave psihopati upotpunjuju kuhari i državni službenici.

Nasuprot tome, među profesije koje psihopati najčešće zaobilaze spadaju socijalni radnici, medicinske sestre, terapeuti, zanatlije, stilisti i kozmetičari, humanitarni radnici, učitelji, kreativni umjetnici, ljekari i računovođe.

Većina profesija koje psihopati zaobilaze zahtijevaju dodir sa ljudima i ne pružaju veliku individualnu moć. Profesije koje njih privlače zahtijevaju mogućnost donošenja odluka bez uplitanja bilo kakvih osjećanja.