Zanimljivosti
22

Savremena klinika za magarce u Etiopiji olakšava život ovim neumornim nosačima tereta

Anadolija
Magarci kao tegleće životinje predstavljaju glavnu osovinu transporta u Etiopiji, a u gradiću Bishoftu nedaleko od prijestolnice Addis Ababe već duže od dvije decenije posluje specijalizirana klinika za ove životinje.

Prema nekim procjenama, u Etiopiji živi više od sedam miliona magaraca, što je približno po jedan magarac na devet stanovnika te zemlje. Kao snažne i izdržljive, a nezahtjevne životinje, magarci predstavljaju najvažnije prijevozno sredstvo u infrastrukturo nerazvijenoj i gusto naseljenoj Etiopiji.

Klinika za magarce u Etopiji otvorena je 1994. godine, a danas je to savremeno opremljena klinika s računarskom opremom, ambulantnim vozilima, ordinacijama za pregled i liječenje životinja, kao i operacionu salu i prostorije za rehabilitaciju.

Smještena je u gradiću Bishoftu, koji se nalazi 45 kilometara jugoistočno od Addis Abbabe i godišnje liječe nekoliko desetina hiljada magaraca.

Vlasnici magaraca svoje "ljubimce" u kliniku dovode u slučajevma povreda životinje, napada divljači, ali zbog različitih virusnih, zaraznih ili drugih oboljenja.

Šef cijelog projekta Alemayehu Fanta ističe da je klinika svojim aktivnostima donijela neku vrstu olakšanja Etipoljanima u ruralnim dijelovima zemlje i da predstavlja prvi takav primjer specijalizirane klinike za magarce u Africi.

"Uporedo s liječenjem ovih plemenitih životinja, radimo i programe edukacije stanovništva kako se prema tim bićima treba ophoditi. Decenijama prije životni vijek magaraca bio je između 7 i 9 godina, a u zadnjoj deceniji taj vijek se produžio na od 13 do 15 godina", tvrdi Fanta.

Veterinar Zelalem Assefa je kazao da su osposobljavanjem savremenih laboratorija, vozila i lijekova vidljivi na rezultatima koje klinika postiže posljednjih godina.

Danas takve klinke postoje u brojnim zemljama, poput Indije, Nepala, Kine, Južoafričke Republike, Kameruna, Zambije, Meksika, Perua, Velike Britanije i Irske, ali magarci nigdje ne predstavljaju tako važan element u životu ljudi kao što je slučaj s Etipijom.

Samo u Kini živi više magaraca nego u Etiopiji. Ove životinje su igrale važne uloge u svim etiopskim ratovima, a i danas predstavljaju važan točak društva u toj zemlji.