Sezona uragana
0

Savjeti turistima koji putuju u područja uragana

Sarajevo-x.com
Novi izvještaj Nacionalnog okeanskog i atmosferskog ureda u SAD-u predviđa 14 do 18 oluja u sezoni uragana od 1. juna do 30. novembra, a neke od njih prerast će u uragane velikih razmjera. Uprkos upozorenjima ima turista koji insistiraju u svojoj namjeri da posjete područja "visokog rizika".

"Svoje putovanje dobro isplanirajte. Ukoliko naiđete na uragan sklonite mu se s puta", savjetuje Dennis Feltgen, glasnogovornik Nacionalnog centra za uragane.

Ono što turistima koji putuju u područja visokog rizika može najbolje pomoći je niz karata koje prikazuju kretanja uragana tokom tog mjeseca, jer čak i uprkos nizu modernih aparata i tehnologiji nema efikasnog načina da se tačno zna kada i gdje će neka od oluja prerasti u uragan i udariti na kopno.

Druga korisna stvar koju ne smijete zaboraviti jeste da uplatite osiguranje čitavog puta, uključujući i takse zemlje koju želite posjetiti, te zdravstveno osiguranje. Također, ne bi bilo loše da prilikom rezervisanja aranžmana uzmete onaj koji nudi povrat novca u slučaju elementarne nepogode.

Treća i posljednja stvar za koju se morate adekvatno pobrinuti je naravno pronalazak odgovarajućeg smještaja. Ukoliko ste u mogućnosti uvijek birajte hotele koji nude tzv. garanciju od uragana što će reći da su njihove prostorije (sobe, apartmani i sl.) opremljene tako da će vas sačuvati od uragana.

Naravno, kada svjesno idete u područje koje bi mogao pogoditi uragan morate imati na umu da nijedno mjesto na svijetu nije dovoljno sigurno da vas i vaše najbliže potpuno sačuva od uragana. Zato je možda i najbolje odustati od samog putovanja.

Ukoliko baš želite ići, onda nikako ne zaboravite gore navedena tri savjeta, jer možda vam baš neki od njih spasi život dok budete gledali uraganu u oči.