Pobednik, Zagi i Vučko
62

Sarajevski umjetnik posvetio ilustraciju Rezoluciji o Srebrenici: "Još nas ima normalnih"

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Bosanskohercegovački ilustrator Midhat Kapetanović na društvenim mrežama posvetio je objavu Rezoluciji o Srebrenici koju je jučer usvojila Generalna skupština Ujedinjenih naroda sa ciljem uvažavanja i obilježavanja genocida u Srebrenici.

Midhat je objavio ilustraciju na kojoj Pobednik, Vučko i Zagi stoje ispred Cvijeta Srebrenice, Vukovarskog vodotornja i Kamenog cvijeta, spomenika koji se nalazi Jasenovcu.

"Dan kada shvatimo da su svi ovi krvavi cvjetovi ponikli iz rijeke suza nevinih će biti dan kada ćemo pronaći najbolje anđele u sebi", napisao je kratko uz ilustraciju.

"Koja si tu duša od čovjeka", Ma svaki put me razbiješ na komade", "Tako je divni čovječe", "Hvala vam na svemu što crtate i pišete, čak i ovako pojedinačno nekome mnogo znači i uliva nadu da nas ima toliko normalnih još na ovim prostorima", nizali su se komentari.

Podsjećamo, nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Rezoluciju kojom se uspostavlja Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. juli je već označen na zvaničnom kalendaru na stranici UN-a.

U zvaničnom kalendaru se pod datumom 11. juli navodi "International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica".

Rezolucija je usvojena sa 84 glasa Za, a samo 19 država je bilo protiv. 68 država je ostalo suzdržano, a 22 države nisu glasale.