Škrabotine nisu ofarbali
586

Sarajevski umjetnik čiji su mural uklonili: Političari često gaje averziju prema umjetnosti

D. J.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Sarajevski umjetnik Rikardo Druškić osvrno se na uklanjanje murala "Šta nas ljude čini lijepima?" koji je mjesecima krasio zid u sarajevskom naselju Grbavica.
"Što se tiče uklanjanja murala koji smo naslikali za dm, vjerujem da je to oštar odraz načina na koji se politički sistem odnosi prema umjetnosti, što opet dovoljno govori o stanju u društvu. Nije tajna da političari često gaje averziju prema umjetnosti. Umjetnost ima moć da dovede u pitanje i izazove sistem, bilo direktno ili indirektno. Naravno, političari neće pozdraviti takvo preispitivanje. Oni preferiraju građane koji slijepo vjeruju njihovim političkim lažima, umjesto da se bave kritičkim razmišljanjem i preispituju status quo", rekao je Rikardo za Klix.ba.

Veliki mural s motivima prirode bio je dar dm-a građanima Sarajeva, a s Rikardom ga je izradio i Benjamin Čengić. Međutim, mural je danas uklonjen jer mu je "istekla dozvola".

"U suštini, odnos političkog sistema prema umjetnosti otkriva njegovu želju za konformizmom i kontrolom. Obeshrabrujući umjetnike , političari nastoje zadržati svoj autoritet neospornim. Međutim, ključno je prepoznati da istinski napredak i društvena transformacija proizlaze iz spremnosti da se angažuje sa različitim perspektivama, uključujući i one koje su ugrađene u umjetničke izraze. Na kraju, društvo koje cijeni i prihvaća umjetnost, označava zdravu demokratiju koja podstiče kritičko razmišljanje, podstiče otvoreni dijalog i promoviše kulturni rast. Zanemarujući umjetnost i njenu sposobnost da inspiriše razmišljanje i promjenu, političari nesvjesno ometaju razvoj prosvijećenijeg i inkluzivnijeg društva", dodao je Rikardo te nam je priznao da ga ovaj čin zapravo nije razočarao.

"Dobro sam upoznat sa sredinom u kojoj živim. Jedino što me čudi, a zbog čega sam neizmjerno zahvalan, sretan i ponosan, jeste ogroman broj ljudi koji mi kontinuirano daje podršku", zaključio je ovaj mladi bh. umjetnik.

Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba

Zanimljivo je napomenuti i kako je grafit potpuno uklonjen dok je zid sa škrabotinama ostao netaknut.