Do 15. februara
88

"Sarajevo susret kultura" poziva građanje na prikupljanje materijala za izložbu "Ratne ljubavi"

L. R.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
Udruženje "Sarajevo susret kultura" nedavno je uputilo poziv građanima za prikupljanje materijala koji će biti korišten u kreiranju izložbe i manifestacije pod nazivom "Ratne ljubavi".

Na taj način, kroz projekat koji putem kulture i različitih umjetničkih izraza žele prikazati ratno Sarajevo kroz ljubav i slobodu parova koji su ovjekovječili ljubav tokom rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Iz Udruženja navode da su u Sarajevu, koncerti, izložbe, predstave i filmovi, bili duhovna hrana koja je građanima odvlačila misli od svakodnevnih strahota i stvarala pozitivan ambijent u kojem su se sretali, družili i zaljubljivali.

"Na hiljade ljudi u periodu od 1992. do 1995. godine stavilo je ruku na srce i izrecitovalo ljubavnu himnu 'da', odvaživši se poći u nepoznato i zajedno se suočavati sa nadolazećim olujama očekujući dugu poslije kiše", napisali su iz Udruženja "Sarajevo susret kultura".

"I nakon toliko godina, rado se prisjećamo tih lijepih trenutaka koji su nam promijenili emocije u ratu, kada smo u nesreći nalazili sreću, dijelili strah i neizvjesnost, litru vode, cigaru, toplu ciglu ispod jorgana, leće, grah, makarone, konzerve, 'lanč' pakete i tabasco. Dijelili smo ljubav", objasnili su.

Oni ističu da su hrabri brakovi u Sarajevu bili inspiracija za mnoge tekstove, opjevane pjesme, napisane knjige, neispričane priče koje ćemo opet doživjeti na ovoj izložbi.

Ovo je prilika da i vaša ljubav i hrabra priča bude ispričana i pretvorena u izložbu, obilježena muzikom tog doba. Vjeruju da je svaka priča drugačija i posebna i da će obogatiti kolekciju priča koja slavi moć ljubavi.

Vaše priče, kao i skenirane fotografije iz perioda 1992. -1995. možete poslati putem email-a na adresu [email protected] do 15. februara 2023., kako biste učestvovali na izložbi i manifestaciji u maju 2024. godine.

"Ovu priliku koristimo da se zahvalimo zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Sanela Klarić na inicijativi i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na podršci. Udruženje 'Sarajevo susret kultura' se raduje implementaciji ovog projekta i sa nestrpljenjem očekuje vaše priče i fotografije", napisali su na kraju objave.

Više informacije možete pronaći na Facebook stranici Sarajevo Meeting of Cultures / Sarajevo Susret Kultura.