Zanimljivosti
0

San Francisko: Sobe za legalno i sigurno drogiranje

Sarajevo-x.com
Gradski čelnici San Franciska ozbiljno razmišljaju o otvaranju prostorije za sigurno i legalno drogiranje gdje bi medicinske sestre nadgledale ubrizgavanje heroina te korištenje ostalih droga. Ovim pothvatom čelnici smatraju da bi se moglo stati u kraj velikom broju smrti od predoziranja.

Stopa smrtnosti od perodziranja drogama u San Francisku je tako velika da su gradski čelnici u saradnji sa zdravstvenim institucijama počeli razmišljati o sobi za legalno, sigurno i nadzirano drogiranje, izvijestio je u petak Associated Press.

Ovakva soba već postoji u Vancouveru gdje oko 700 ovisnika o drogama svaki dan dolazi kako bi si ubrizgali "svoju dozu", a sve pod nadzorom bolničarki.

Iako se o tome još uvijek samo raspravlja, San Francisko smatra da bi prošao još izvjestan period prije nego bi se takva soba zaista otvorila i počela s radom.

Otvaranje ovakve sobe izazvalo bi kontraverze i toga su čelnici svjesni, ali njihovi raniji napori da se broj ovisnika suzbije nisu uspjeli.

Postoji čak 65 sličnih soba širom svijeta, a prema razmišljanjima čelnika San Francisca, njihov grad je najbolji kandidat za ovakvo mjesto.