Zanimljivosti
0

Samostan zatvoren nakon tuče časnih sestara

Sarajevo-x.com
Samostan Santa Clara u Bariju zatvoren je nakon što su se odnosi između preostale tri časne sestre pogoršali do te mjere da je jedna od njih završila u bolnici. Lokalni nadbiskup je od Vatikana zatražio dozvolu za zatvaranje samostana, ali jedina časna koja tamo živi izjavila je kako nema namjeru napustiti "svoj dom".

U Bariju, gradu na jugu Italije, sasvim neobičan događaj izazvao je medijsku pažnju. Samostan Santa Clara zatvoren je nakon tuče časnih sestara jednog od najstrožijih redova gdje su molitva, šutnja i razmišljanje o Bogu glavni zavjeti, izvjestio je u utorak BBC.

No odnosi između jedine tri časne sestre koje su tamo živjele pogoršali su se do mjere da je jedna od njih nakon tuče morala biti hospitalizirana.

Nadbiskup je zatražio od Vatikana da izda dozvolu za zatvaranje ovog samostana, ali sestra Liliana, jedina koja trenutno tamo živi, izjavila je kako nema namjeru napustiti kuću koja joj je bila dom posljednje 44 godine.

Prema izjavama, sestre koje više ne žive u samostanu nisu mogle podnijeti loše navike njihove kolegice koje su ih ometale u obavljanju svakodnevnih obaveza. Tokom ljeta, odnosi su se pogoršali te su sestru Lilianu fizički napale, oborile je na pod i izgrebale joj lice.

Iako se nadbiskup svesrdno trudio, svi pokušaji da pomiri tri časne sestre bili su uzaludni.