Pretvoren u meme
30

Šamar s dodjele Oscara osvanuo i kao mural oslikan na ostatku Berlinskog zida

N. O.
Crtež na ostatku Berlinskog zida (Foto: Instagram)
Crtež na ostatku Berlinskog zida (Foto: Instagram)
Već ozloglašeni šamar Willa Smitha na dodjeli Oscara prouzrokovao je da događaj koja je odmah postao meme na društvenim mrežama dobije i crtež oslikan na dijelu Berlinskog zida.

Dominikanski umjetnik Jesus Cruz Artiles, koji nosi ime EME Freethinker, autor je murala u Berlinu koji prikazuje Smitha kako šamara Chrisa Rocka na dodjeli nagrada.

Međutim, Artiles je umjetničko djelo pretvorio u meme očekivanja naspram stvarnosti, pri čemu je Rock predstavljao "fantastični život na društvenim mrežama", a Smith je oslikavao "stvarni život".

"Izvinite... ne mogu da odolim", napisao je Artiles na Instagramu i poručio: "Kako vam ide u stvarnom životu?"

Iako mnogi incident s dodjele karakterišu napadom na Rocka, komičar je odlučio da ne podnese tužbu protiv Smitha, koji se izvinio zbog šamara u objavi na Instagramu.

"Želio bih da ti se javno izvinim, Chrise", napisao je Smith u svom otvorenom pismu, "Pogriješio sam. Postiđen sam i moji postupci nisu ukazivali na muškarca kakav želim da budem. Nema mjesta nasilju u svijetu ljubavi i dobrote."

Rockov brat Tony smatrao je izvinjenje neiskrenim, a na pitanje obožavatelja na Twitteru da li odobrava Smithovo pokajanje, odgovorio je da ne.

Nakon dodjele, Akademija filmske umjetnosti i nauke osudila je incident i najavila "zvaničnu reviziju" Smithovih postupaka. U utorak su poslali pismo članovima u kojem su rekli da će proces revizije "trajati nekoliko sedmica".