Novo čudo Babilona
0

Saddamova palata otvorena za turiste

Sarajevo-x.com
Iako su Semiramidini viseći vrtovi, jedno od sedam svjetskih čuda, nestali, u antičkom Babilonu turisti danas imaju novu atrakciju.

Nedaleko od ruševina antičkog Babilona, u iračkom gradu Al Hillah, za turiste je otvorena jedna od najljepših palata Saddama Husseina, smaknutog iračkog predsjednika.

Ležeći na brdu iznad rijeke Tigris, Saddamova babilonska palata godinama je napuštena jer je bivši predsjednik u svakom gradu imao drugu rezidenciju. Tako se misli da je Hussein u ovom zdanju bio svega nekoliko puta te da niti jednom nije noć proveo u raskošnoj palati.

No, 2003. godine palatu su posjetili nepozvani gosti, prvo američke, a zatim i poljske vojne trupe, ukrasivši je grafitima.

Danas ulaz u palatu košta jedan dolar, a zainteresirani tu mogu provesti i medeni mjesec po posebnoj ponudi od samo 180 američkih dolara.

'Ne osjećam se dobro na ovom mjestu i mislim da nikad više neću ovdje ući. Sve te godine nepravde, tuge i smrti ne slažu se sa raskoši u ovoj palati. Usred masovnih grobnica Saddam Hussein je gradio palate i trošio bogatstvo na besmislice', izjavila je jedna od turistkinja.

Saddam Hussein je, pored ogromne svote novca koju je potrošio na gradnju vile, uništio i jedno od najvećih arheoloških nalazišta, a vojne trupe koje su potom prošle kroz palatu uništile su nalazište do kraja.

Saddam Hussein rođen je 1937. godine u gradu Tikritu, a bio je irački predsjednik od 1979. do 2003. godine. Bio je poznat po mučenjima i smaknućima političkih neistomišljenika, te masovnim zločinima nad Kurdima i šitima.

Nad Saddamom Husseinom je 30. decembra 2006. godine izvršena smrtna kazna vješanjem.