Skok svjetskog rekordera
0

Sa 10 metara visine u 30 cm dubine

Sarajevo-x.com
Skočio je sa veličanstvenošću orla, a doskočio nedostojanstvenim ''pljas''. Međutim, Darren Taylor ne pokušava zadiviti suce na Olimpijadi. Njegov jedini cilj je ostati živ. Njegov sport je skakanje u plitku vodu koje podrazumijeva skakanje sa 10m visine u bazen dimenzija 3 sa 1,5 m, dubine od samo 30 cm.

Uspio je. Ovakav skok bio je dovoljan za obaranje svjetskog rekorda. Standardni skok na glavu bio bi smrtonosan, ali je zato skok na stomak sa tijelom zabacenim nazad i podignutom bradom vrlo učinkovit.

Također tu je i sigurnosni dušek ispod bazena da bi se zadovoljili zahtjevi Guinnessove knjige rekorda. 47-godišnji Darren, inače poznat kao "Doktor pljas'' ovom vrstom skakanja bavi se od 1983. godine, piše Daily Mail.

Skakanje u plitku vodu opisuje kao ''majku svih skokova na stomak'', te dodaje da je njegova tajna ''nikada, ali baš nikada ne gledati u bazen".

Priznaje da postoji strah, "ali u biti morate samo imati vrlo dobar plan skoka''. Ovaj skakač nikada nije bio povrijeđen prilikom skoka u plitku vodu ali je lomio pete, nožne članke, zube i jadgodične kosti prilikom drugih skokova sa velikih visina.