Zanimljivosti
1

Ryanairov humanitarni kalendar zabranjen jer je seksistički

Klix.ba
Humanitarni kalendar aviokompanije Ryanair, koji sadrži fotografije stjuardesa u bikiniju, španski sud je zabranio kao seksistički.

Sudija Amanda Cohen naredila je aviokompaniji da odustane od svoje godišnje kampanje Girls of Ryanair, nakon zvaničnih žalbi grupe potrošača.

Kalendar, koji izlazi svake godine od 2008., prikazuje stjuardese u kupaćim kostimima. Pomuću njega je kompanija sakupila više od gotovo milion dolara, a naredne godine bi prihodi trebali ići Fondu za tinejdžere oboljele od raka.

Ipak, španska potrošačka grupa Adecua tvrdi kako kalendar predstavlja reklamiranje sa "seksualnim konotacijama" te je pozvala na njegovu zabranu.

Sudija Cohen presudila je kako su stjuardese prikazane u seksualno sugestivnom maniru te da je žensko tijelo korišteno kao najobičniji predmet i dio reklame. Dodala je i kako je tu apsolutna nepovezanost fotografija sa promoviranim proizvodom te da je calendar nezakonit, diskriminatoran i nepošten.

Iako je pohvalila humanitarni rad kompanije, Cohen je rekla kako je očito da se kalendar koristio kao marketinški trik za prodaju avionskih karata.

Ryanairu je dozvoljeno da uloži žalbu na presudu.

Kompanija prodaje kalendar, sniman na Kritu, za 10 eura na svojim letovima i putem interneta, a video sa snimanja je na YouTubeu pregledan gotovo 700 hiljada puta. Saopćili su da presuda neće uticati na kalendar za narednu godinu niti na budući humanitarni rad kompanije. Presuda se odnosi samo na reklame kalendara objavljenog u novembru i decembru prošle godine.