Ruski poklon koji niko neće
0

Ružni Kristofor Kolumbo napokon pronašao novi dom

Sarajevo-x.com
Kolosalna statua istraživača Kristofora Kolumba napokon je pronašla svoj dom i to u Portoriku. Naime, statua je toliko ružna da su već dvije decenije trajali pregovori o tome koja će zemlja pristati da je udomi.

Šest stotina tona težak kip visok 106 metara je zapravo prijateljski poklon Sjedinjenim Američkim Državama, a načinio ga je ruski kipar Zurab Tsereteli.

Međutim, brončanu statuu, koja je izrađena za 500. godišnjicu obilježavanja Kolumbovog otkrića Novog svijeta, niko nije želio, pa je nošena od jednog do drugog američkog grada sve dok se dužnosnici Portorika nisu odlučili da je prihvate.

Naime, kritičari tvrde kako je kip Kolumba jako ružan i nesrazmjeran. Navodno, ruke su preduge, glava premala, a to što mu je jedna ruka podignuta, pa izgleda kao vojnički pozdrav, čini kip još smješnijim.

Kip je najprije bio u Ohiou, međutim tamo je zaradio nadimak Chris Kong, zatim je prebačen u Baltimore, no i tamo je bio ismijan i s gađenjem su gledali na njega, pa bi ga često predstavljali kao dar iz Rusije i to riječima "From Russia with Ugh".

Divovski kip nuđen je i New Yorku, Floridi, Miamiju i drugim gradovima, međutim niko nije želio prihvatiti tako ružnog Kolumba.

Ipak, italijanski istraživač i trgovac pronašao je svoj novi dom i to na obali Kariba u Portoriku gdje se i iskrcao 1439. godine. Bilo je problema oko toga gdje će kip biti smješten, no na kraju je dogovoreno da se kip postavi u blizini luke Arceibo na sjevernoj obali otoka, jer tu visina kipa neće nikome predstavljati problem.

"Već su stručnjaci provjerili i ispitali to područje, te odobrili postavljanje kipa", kazao je Jose Gonzalez, vlasnik kompanije koja rukovodi lukom, prenosi "Daily Telegraph".

Vlada će za sastavljanje kipa koji se sastoji od 2.750 dijelova potrošiti 20 miliona dolara, ali vjeruju da će uspjeti od toga načiniti turističku atrakciju.