Ruskim vojnicima se zabranjuje korištenje pametnih telefona

F
FENA
19.2.2019. u 16:33
17
47
Ruskim vojnicima se zabranjuje korištenje pametnih telefona
17
Ruskim vojnicima se zabranjuje korištenje pametnih telefona Foto: FENA
Ruski parlament u utorak je izglasao zakonski amandman koji vojnicima, zbog bojazni od špijunaže, zabranjuje korištenje pametnih telefona.
Ruskom vojnom osoblju također je zabranjeno stavljanje svih informacija na internet koje se tiču njihovih aktivnosti, saopćio je donji dom ruskog parlamenta.

U saopćenju se objašnjava da je bilo potrebno izmijeniti zakon jer vojno osoblje "je od posebnog interesa za specijalne službe stranih vlada, terorističkih i ostalih ekstremističkih organizacija", prenosi Reuters.

Uz zabranu da vojska objavljuje informacije o sebi na internetu, uvodene je i zabrana da vojno osoblje objavljuje informacije o bliskim rođacima, kolegama, komandi ili lokaciji vojnih jedinica. Ograničava se i upotreba uređaja koji putem interneta distribuiraju zvuk, fotografije, videozapise i podatke o lokaciji.

Nakon ruske invazije na Krim i Donbass ruski vojnici iz desetaka vojnih jedinica objavili su fotografije na području Ukrajine. Međutim, ruska vlada izjavila je da je vojska otišla "na odmor" te da informacije sa društvenih mreža nisu dokaz agresije na Ukrajinu, podsjeća Reuters.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (47)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: