Zanimljivosti
14

Ruski milijarder planira "ugraditi" mozak u hologram i živjeti vječno

Klix.ba
Ruski milijarder otkrio je kontroverzni plan da uploaduje svoj mozak i postane besmrtan do 2045. godine.

Tridesetdvogodišnji Dmitry Itskov vjeruje da mu tehnologija može omogućiti vječni život u hologramskom tijelu.

Njegov plan nazvan "2045 inicijativa" opisana je kao sljedeći korak evolucije. Više od 20.000 osoba prati progres putem Facebooka, a Itskov planira održati i svjetsku konferenciju o svom tehnološkom istraživanju.

"Trenutno smo u procesu formiranja grupe eksperata. Skupa s timom pripremit ćemo ciljeve i planove programa istraživanja", rekao je Itskov.

Fondacija je već isplanirala plan i program kreiranja kompletnog humanog holograma, a tvrde da će biti spreman za uploadovanje misli u kompjuter do 2015. godine.

"To su veoma optimistični rokovi. Ovo će biti naš program na kojem ćemo raditi narednih 35 godina i dat ćemo sve od sebe da ga kompletiramo. Krajnji cilj je hologramsko tijelo", rekao je Itskov.

Kako bi dobio potrebnu podršku i pomoć Itskov je formirao i Global Future Congress koji je prvi sastanak održao prošle godine u Moskvi.

Sljedeći kongres bit će održan u New Yorku u junu gdje će se diskutirati o etičkim i socijalnim problemima i pogledima na besmrtnost.

"Smatramo da je moguće ali i potrebno eliminisati starenje pa i smrt, te prevazići fundamentalne granice fizičkih i mentalnih mogućnosti koje su uvjetovane restrikcijama fizičkog tijela", stoji u izjavi Strategic Social inicijative 2045.

Tvrde kako hologramsko tijelo neće biti ništa manje privlačno od pravog, te da će ono biti još naprednije od pravog čovjeka.

"Osoba sa savršenim Avatarom moći će ostati dio društva. Ljudi ne žele umrijeti", kaže Itskov.

On se nada kako će uploadovati misli bez operacije i ostaviti tijelo iza sebe prazno kao ljusku.

Projekt je nazvana Avatar nakon filma Jamesa Camerona.