{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Uvođenje alternativnih teorija darvinizmu

S
8.10.2012. u 16:58
11
45
Rusija: Uvođenje alternativnih teorija darvinizmu
11
Rusija: Uvođenje alternativnih teorija darvinizmu
Charles Darwin
Ruski zakonodavac predložio je uvođenje u obavezni školski program teorija alternativnih Darvinizmu, uključujući kreacionizam ili teoriju stvaranja.
Poslanik u državnoj Dumi Vjačeslav Lisakov naglasio je da, ipak, taj potez ne treba povući odmah, ističući da je to njegov lični stav. Nekoliko ruskih novina nedavno je objavilo da su poslanici Jedinstvene Rusije predložili izmjene programa nastave iz istorije u srednjim školama, koje bi uključile ne samo Darwinovu teoriju evolucije, već i alternative koje se zasnivaju na vjeri, prenosi RIA Novosti.

"Odgovarao sam na pitanje da li se slažem da Darwinova teorija prevlada u udžbenicima kao jedina istinita. Ja sam rekao da je ona vjerovatno netačna, imajući na umu da je otvorila mnoga pitanja i da je naširoko kritikovana", rekao je Lisakov, dodajući da bi bilo ispravno ponuditi više teorija evolucije čovjeka, uključujući onu koja se zasniva na religiji.

On je podsjetio da Rusija ima dosta vjernika i da je opcija da postoji samo jedna teorija neispravna, napominjujući da se, naravno, još ne sprema zakon o tome. "Djeca u školama već uče da Darwinova teorija nije jedina o porijeklu čovjeka", rekao je član Komisije Dume o obrazovanjeu Grigorij Balihin.

Od ove godine, učenici četvrtog razreda moći će da uče potpuno novi predmet - Osnove religije. U okviru tog kursa oni mogu da biraju detaljnije proučavanje osnova određene religije, istoriju svih religija generalno i na kraju etiku. "Mislim da je dodatno učenje ovog predmeta na časovima istorije nepotrebno, jer za to postoji poseban kurs", rekao je on.

Charles Darwin, britanski biolog, počeo je sa razvojem svoje teorije evolucije i prirodne selekcije 1838. godine, nakon što je oplovio svijet posmatrajući do tada nepoznate biljke i životinje. Njegova knjiga "Porijeklo vrsta" prvi put je objavljena 1859. godine.

Prema ovoj teoriji, sve vrste u prirodi, uključujući čovjeka, razvijale su se sporo kroz vrijeme kao odgovor na proces prirodne selekcije, u kojem određene karakteristike, koje im daju prednost u odnosu na druge, imaju najviše šanse da produže vrstu i tako prenesu te karakteristike budućim generacijama.

Mnogi naučnici, kao i vjerski kritičari, osporavali su teoriju, govoreći da je ateistička. Prema teoriji stvaranja, materija, različiti oblici života i svijet stvoreni su činom Boga iz ničega i obično na način opisan u prvoj knjizi Mojsijevoj, Knjizi postanja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: