Za fini ten zatvorenika
0

Rusi u zatvor uskoro postavljaju solarijum

SRNA
U ruskom zatvoru Butyrka uskoro će biti postavljeni solarijumi s ciljem poboljšanja uslova boravka osuđenika.

U ovom strogo kontrolisanom zatvoru u centru Moskve, koji postoji od 19. vijeka, svojevremeno su robijali progonjeni književnici u doba SSSR-a - Alexander Solzhenitsyn i Isaak Babel, te rođak Adolfa Hitlera - Heinrich.

"Razvijamo dodatnu medicinsku službu, pa ćemo čak instalisati i solarijume," rekao je upravnik Butyrka Sergei Telyatnikov ruskim medijima. 

Prema njegovim riječima, solarijumi, koji će služiti u medicinske svrhe, biće postavljeni do kraja ove godine. On je dodao da će zatvorenici za potrebe provjere zdravstvenog stanja imati pristup i ultrazučnim sistemima, dok će u budućnosti čak imati i banjske rekvizite - poput blatnih kupki.

Teljatnikov je najavio da će zatvorenicima biti omogućen pristup i "skajpu" putem kojeg mogu razgovarati  sa rodbinom. 

Ruski pretrpani i slabo opremljeni zatvori skrenuli su pažnju javnosti u novembru 2009. godine, nakon smrti advokata Sergeja Magnitskog, koji je posljednje dane svog života proveo u Butyrki. 

Advokati navode da je Magnitski, koji je bio savjetnik nekada najvećeg investicionog fonda u Rusiji, bio je nelegalno smješten u zatvor i nije mu obezbijeđen potreban medicinski tretman uprkos nekoliko zahtjeva.
Ruska Federalna zatvorska služba saopštila je, što je bilo krajnje neuobičajeno, da je djelimično odgovorna za smrt Magnitskog.

Početkom godine zatvorska služba je saopštila da je skoro polovina zatvorenika u Rusiji oboljela, da je veliki broj njih zaražen virusom HIV-a ili ima tuberkulozu. Do takvog stanja došlo je zbog zastarjele medicinske opreme.