{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rus za 160 dana prešao Tihi okean u čamcu

S
31.5.2014. u 12:58
4
3
Rus za 160 dana prešao Tihi okean u čamcu
4
Rus za 160 dana prešao Tihi okean u čamcu
Poznati ruski putnik i sveštenik Fjodor Konjukov uspješno je prešao Tihi okean u čamcu "Turgojak" i došao do obala Australije.
Konjukov (62) isplovio je 22. decembra 2013. godine iz čileanske luke Konkon i uputio se u Brisbane u Australiji. Njegov cilj bio je da pređe Pacifik u čamcu, odnosno da prevali više od 17.200 kilometara za 200 dana.

Okeanski vjetrovi i struje skrenuli su ga sa prvobitno planiranog kursa pa je Konjukov izabrao drugu rutu, 100 kilometara sjeverno od Brisbanea, i uplovio je u gradić Mooloolaba u Queenslandu. Putovanje je trajalo 160 dana, navodi Itar-tas.

Međunarodno veslačko okeansko udruženje saopštilo je da je prethodni najbolji prelazak južnog dijela Pacifika u čamcu trajao 273 dana. Ovaj rezultat postigao je 52-godišnji Jim Shekhdar 2002. godine.

Svestrani Konjukov poznat je i po tome što se dva puta popeo na Mount Everest, kao i na najveće planinske vrhove svih drugih kontinenata. Prešao je Atlantik za 46 dana, prešao je 800 kilometara na Grenlandu u saonicama koje vuku psi za 16 dana, nekoliko puta je išao na Sjeverni pol i sam je obišao cijeli Antarktik.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je Konjukovu na uspješno završenoj ekspediciji, navodeći da je time nastavio veliku tradiciju ruskih istraživača i avanturista koji su dali značajan doprinos proučavanju okeana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: