"Živući duh"
33

Rumunski sud odbio promijeniti rješenje: Vratio se kući nakon rada u Turskoj i saznao da je "mrtav"

Klix.ba
Rumun Constantin Reliu saznao je u januaru ove godine da je "mrtav" kada se nakon više od 20 godina rada u Turskoj vratio u svoju zemlju.

Supruga je obavila potrebnu proceduru i država ga je proglasila umrlim. Od tada živi u pravnoj noćnoj mori jer pokušava dokazati vlastima da je on ustvari živ. Apsurdnu situaciju doživio je u četvrtak kada je sud u gradu Vaslui odbio da promijeni njegov certifikat o smrti jer je zakasnio s podnošenjem žalbe. Poručili su mu da je odluka konačna.

"Ja sam živući duh. Službeno sam mrtav iako sam živ. Nemam prihoda jer sam proglašen mrtvim i ništa ne mogu uraditi. Ne znam ni jesam li razveden ili ne. Ne znam je li supruga u braku s nekim. Niko mi ništa ne govori", rekao je Reliu.

Objasnio je kako je 1992. godine otišao prvi put da radi u Tursku kao kuhar i vratio se 1995. godine, te je saznao kako ga žena vara. Četiri godine kasnije odlučio se vratiti u Tursku gdje je želio ostati zauvijek. U decembru prošle godine turske vlasti su ga privele jer su mu dokumenti istekli i deportovali su ga u Rumuniju. Na aerodromu su ga informisali da je zvanično proglašen mrtvim, te su ga ispitivali šest sati.

Mjerili su mu razmak između očiju da vide da li odgovara fotografiji iz starog pasoša, postavljali pitanja o rodnom gradu, te uzeli otiske prstiju.

"Utvrdili su da sam to ja", rekao je skoro plačući.

Ipak vlasti u Barladu nisu bile ubijeđene. Reliu želi pokrenuti tužbu kako bi dobio svoja prava i bio ponovo proglašenim "živim", ali nema novca. Također, boluje od dijabetesa što dodatno otežava situaciju.

Ulazak u Tursku mu je zabranjen, ali je kazao kako će pisati predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu i žaliti se na odluku.