Pravo blago
251

Ronioci pronašli olupinu rimskog broda s očuvanim vinom i maslinovim uljem

D. B.
Rimske poslastice su provele 1.800 godina na dnu Mediterana te su postale pravo blago za arheologe koji su ih pronašli u jednoj od najočuvanijih olupina iz tog perioda, javlja Russia Today.

U videu objavljenom na internetu vidi se brod i njegovi artefakti, kao i kompleksan posao koji obavljaju ronioci kako bi ih izvukli s dna na površinu.

"Ova olupina je jedna od najočuvanijih u cijelom Mediteranu, a potiče iz Rimskog carstva", saopćilo je Ministarstvo kulture na Mallorci.


Mali teretni brod je vjerovatno potonuo blizu obale Mallorce nekad u 3. stoljeću, a plovio je s juga Iberije, koja je sada dio moderne Španije, prema Rimu. Naučnici koji su otkrili olupinu vjeruju da je ostala gotovo u potpunosti čitava, jer je brzo potonuo i napunio se vodom. Da ga je kojim slučajem zahvatila oluja, krhotine olupine i teret bi bili rasuti.

U brodu su pronađene 93 savršeno očuvane zemljane posude koje su bile ispunjene vinom, maslinovim uljem i garumom, ribljim umakom koji je sličan današnjem kečapu. Upravo je garum bio jedan od najpopularnijih umaka koji se pravio od fermentirane riblje iznutrice. Dodavao se mnogim jelima, proizvodio se u Španiji te izvozio u Rim i druge dijelove carstva.