Zanimljivosti
0

Rođak kraljice Elizabete priznao da je homoseksualac

Klix.ba
Lord Ivar Mountbatten rođak je kraljice Elizabete i prvi pripadnik kraljevske porodice koji je javno priznao da je homoseksualac.

Lord Ivar priznao je kako mu je pao ogroman teret s leđa nakon što je javno istupio i priznao svoju seksualnu opredijeljenost, ali i da se još uvijek ne osjeća sasvim ugodno zbog toga.

On je pranećak Earla Mountbattena od Burme kojeg je ubila irska vojska. Godine 2011. razveo se od supruge Penelope s kojom ima troje djece.

Sada je priznao svojoj porodici kako je gay te ih upoznao sa svojim partnerom Jamesom Coyleom kojeg je upoznao prošlog marta na skijanju.

"Mnogo sam sretniji sada, iako se ne osjećam 100 posto ugodno što sam gay. Borio sam se sa svojom seksualnošću i to je borba koja se nastavlja. Mnogo mi je trebalo kako bih došao do tačke da priznam najbližima ko sam", rekao je Mountbatten, a piše Independent.

Mnogo godina je skrivao tu tajnu te je čak i pokušavao potisnuti svoju seksualnost ženidbom i izlascima s djevojkama.

"Nisam mislio da ću se ikada vjenčati sa ženom, ali Penelope je znala da sam biseksualac i nije joj smetalo. Na tome ću joj biti vječno zahvalan", dodaje.

Njegovo priznanje su podržali njegova bivša supruga, djeca, kao i članovi šire kraljevske porodice.

U proteklim godinama kraljevska porodica je preduzela značajne korake kako bi podržala LGBT populaciju. Princ William slikao se za naslovnicu jednog poznatog gay magazina kako bi pokazao da i kraljevska porodica ima senzibiliteta za probleme s kojima se susreću oni koji nisu heteroseksualci.