Zahvaljujući zabrani lova
3

Risovi se u mađarske šume vratili poslije 100 godina

SRNA
Risovi su se vratili u šume na sjeveru Mađarske poslije više od jednog vijeka zahvaljujući zabrani lova ovih divljih mačaka u susjednoj Slovačkoj, saopštio je danas Svjetski fond za zaštitu živog svijeta /VVF/.

Mladi ris, star dvije ili tri godine, fotografisan je u šumama planinskog područja nacionalnog parka Agtelek, 250 kilometara sjeveroistočno od Budimpešte, navodi VVF.

Ova orgnizacija potom je redovno od septembra uz pomoć skrivenih kamera koje su radile neprestano utvrdila da populaciju risova čini oko 12 životinja.

VVF navodi da su risovi zbog zabrane lova u Slovačkoj postali slobodniji u kretanju i ohrabreni da prošire zonu lova na područja u Mađarskoj.

Fond namjerava da uhvati neke od ovih životinja i stavi im elektronske ogrlice radi praćenja njihovog kretanja i definisanja granica njihove teritorije u Mađarskoj, prenio je AFP.

Organizacija je pokrenula i program "vurtuelnog usvajanja" po cijeni od 25 do 40 evra po životinji. "Šumski roditelji" za to dobijaju sertifikat, plišanu igračku risa, magazin VVF-a i redovne izvještaje o napretku projekta.