Zanimljivosti
0

Rimokatolička crkva prodaje glavnu zgradu da bi platila parnice za seksualno uznemiravanje

Sarajevo-x.com
Kardinal Roger Mahony
Kardinal Roger Mahony
Nadbiskupija rimokatoličke crkve u Los Angelesu u SAD-u je objavila da prodaje svoj glavni ured da bi skupili novac za parnice. Parnice su rezultat tužbi za seksualno uznemiravanje koje su protiv sveštenika podignute u sudu, piše BBC.

Kardinal Roger Mahony iz ove nadbuskupije je izjavio kako je moguće da će prodati još 50 zgrada koje su u njihovom posjedu da bi mogli da plate preko hiljadu tužbi koje su podignute protiv njih. Optužnice su, navodi BBC podignute protiv sveštenika za seksualno uznemiravanje.

Nadbiskupija rimokatoličke crkve u Los Angelesu, koja je od svih nadbiskupija najveća u SAD-u, već je riješila 46 slučajeva. Rješavanje tih 46 slučajeva koštalo je ovu nadbiskupiju više od 40 miliona eura. Preko 500 parnica protiv rimokatoličke crkve je još uvijek na sudskom čekanju, a broj prijava konstantno raste.

Kardinal Roger Mahony je izjavio da oni moraju prodati svoj glavni ured, zgradu za administrativne poslove da bi riješili sporove na sudu koji se vode protiv sveštenika za seksualno uznemiravanje.