Zanimljivosti
10

Riba koja napada testise otkrivena u Seni

Klix.ba
Rijetka riba, poznata po napadima na ljudske testise, otkrivena je u rijeci Seni u Parizu.

Riba Pacu je stvorenje oštrih zuba, nalik pirani, poznato po brojnim nadimcima. Uglavnom obitava u toplim južnoameričkim vodama te napada plivače, grizući njihove najosjetljivije organe, a nerijetko se desi da ih potpuno odgrize i proguta.

Ribar iz Pariza pozvao je riječnu policiju čim je izvukao neobičnu ribu, tešku gotovo 25 kg.

"Poslao nam je fotografiju sa svog smartphonea i ispostavilo se da se radi o ribi Pacu. To je riba veoma opasnog ugriza!", rekao je glasnogovornik policije.

Pacu je tehnički vegetarijanac i nije poznato zašto napada muške genitalije.

Kada je ova riba nedavno pronađena u Danskoj, Peter Rask Moller, profesor sa Univerziteta u Kopenhagenu, upozorio je plivače da plivaju u hlačama dok vlasti ne otkriju da li se još ovih riba nalazi u danskim vodama.

Pojavljivanja Pacua na neobičnim mjestima uglavnom su povezana sa neodgovornim vlasnicima, koji ribe iz akvarija ispuštaju u rijeke.

"Pacu se često drži u akvarijima jer je rijetko neprijateljski raspoložen, a izgleda poput pirane. Međutim, u zarobljeništvu jako brzo rastu, te za razliku od zlatnih ribica, brzo prerastu akvarij i vlasnici ih bacaju u rijeke", kaže američki biolog Peter Moyle.

Rijeka Sena je u posljednje vrijeme isuviše zagađena za plivanje, a policija navodi da Pacu, zbog hladnoće, sigurno neće preživjeti u njoj.