Lepa Radić
392

Reper Ice Cube kao podršku ljudskim pravima objavio fotografiju poznate partizanke iz BiH

N. V.
Lepa Radić na vješanju
Lepa Radić na vješanju
Američki popularni reper Ice Cube je pored velikog broja fotografija koje govore o ljudskim pravima i borbi naroda protiv represije, nasilja i dikatature, objavio i fotografiju stradanja poznate partizanke iz Bosne i Hercegovine.

Nakon što je u Minnesoti usljed hapšenja preminuo Afroamerikanac George Floyd, Sjedinjene Američke Države su se digle na noge u borbi za ljudska prava i protiv policijske brutalnosti. Ovu borbu podržale su i velike kompanije i poznate ličnosti.

Jedna od osoba koje svakodnevno na društvenim mrežama pokušavaju podići svijest o položaju tamnoputih osoba u svijetu je i reper Ice Cube koji na svom Twitter nalogu svaki dan objavi veliki broj fotografija slične tematike.

Tako je poznati američki reper objavio fotografiju vješanja partizanke Lepe Radić koju su Nijemci objesili 1943. godine pod Kozarom.

Ice Cube nije objavio nikakav opis uz ovu fotografiju, ali su drugi korisnici Twittera u komentarima pisali dobro poznatu parolu "Smrt fašizmu, sloboda narodu."

Objave ovog repera su privukle veliku pažnju javnosti s obzirom na to da su ga mediji u više navrata optužili za antisemitizam i širenje zavjere o Jevrejima zbog izmijenjene fotografije Davidove zvijezde.