Pošteni Turčin
0

Renovirajući kuću pronašao 300.000 eura i prijavio policiji

Sarajevo-x.com
Foto: Haberoku.net
Foto: Haberoku.net
Renovirajući kuću u Ghentu, u kojoj je prije deset godina bila smještena banka Turčin, koji godinama živi u Belgiji, pronašao je blizu 300.000 eura, prenose strane agencije.

Ferhat Kaya kupio je imanje od nekadašnje podružnice banke Dexia za 155.000 eura, a odbio je ponudu trgovca za nekretnine da mu za 3.500 eura razmontiraju i iznesu stari sef.

Umjesto toga, 33-godišnjak je pomoć zatražio od dvojice svojih prijatelja. Nisu ni slutili da će u sefu pronaći pravo bogatstvo.

"Kad smo otvorili sef pronašli smo kese u kojima su bile novčanice od po 20 i 50 eura. Izbrojali smo gotovo 300.000 eura", kazao je Murat Tufan.

Nakon razgovora s ocem, Kaya je odlučio sve prijaviti policiji, iako je bez ikakvih problema mogao zadržati novac, jer ga banka tokom posljednjih deset godina nije ni tražila.

"I imigranti su ljudi koji vjeruju da je iskrenost najbolja politika", kazao je Kaya.

Glasnogovornik belgijske banke Dexia, Ulrike Pommée, izjavio je da je pokrenuta istraga o ovom slučaju.

"Vjerovatno se radi o ljudskoj pogrešci. Istraga o tome kako je novac ostavljen i zaboravljen neće biti jednostavna, jer novac potječe iz 2001. godine. No, radit ćemo na slučaju, a onda ćemo odlučiti da li ćemo pronalazača nagraditi", kazao je Pommée.