{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Redukcije u saobraćaju u Pekingu zbog Olimpijade

F
20.7.2008. u 15:59
0
0
Redukcije u saobraćaju u Pekingu zbog Olimpijade
0
Redukcije u saobraćaju u Pekingu zbog Olimpijade
Foto: Reuters
U Pekingu su u nedjelju stupile na snagu mjere ograničenja u saobraćaju kako bi bio smanjen broj automobila na ulicama višemilionske kineske prijestolnice, ali i snizio nivo zagađenosti zraka pred ljetnje Olimpijske igare.
Restrikcije će biti na snazi do 20. septembra, do kad će vozila sa parnim, odnosno neparnim brojem registarskih tablica moći da se nađu na ulicama Pekinga različitim danima.

Kineska državna novinska agencija Xinhua je prenijela očekivanje vlasti u Pekingu da će ovim planom sa ulica ukloniti skoro dva miliona vozila, od 3.3 miliona koliko ih ima u gradu.

Vlasti u Pekingu su ranije uklonile iz saobraćaja određen broj vozila koja ne ispunjavaju standarde o dozvoljenoj količini štetnih gasova emitiranih u atmosferu, podsjetila je DPA.

Mnogi Kinezi će morati od nedjelje da koriste javni prijevoz, uključujući tri nove linije metroa koje su otvorene ovog vikenda, u okviru programa poboljšavanja infrastrukture za vrijeme održavanja Olimpijskih igara, od 8. do 24 augusta, i Paraolimpijade, od 6. do 17. septembra.

U Pekingu se svakog dana registrira najmanje 1.000 novih vozila.

U želji da ostave što bolji utisak na goste i učesnike Olimpijskih igara, na stotine dobrovoljaca pomagat će policiji u suzbijanju nedoličnog ponašanja kao što je bacanje smeća ili pljuvanje na ulici.

Visoka zagađenost zraka u Pekingu zadala je brigu i Međunarodnom olimpijskom komitetu, koji je najavio da će mijenjati raspored održavanja takmičenja kada zagađenost zraka bude previsoka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: