Zanimljivosti
0

Redovnice snimaju album za istu kompaniju kao Lady Gaga

Sarajevo-x.com
Benediktinske redovnice iz samostana Notre-Dame l'Annonciation iz Abbaya u Francuskoj kompanija "Decca Records" izabrala je u konkurenciji od 70 samostana širom svijeta da snime album gregorijanskih psalmi.

Samozatajne redovnice, smještene blizu Avignona, poznate su po tome da imaju najbolje pjevačice gregorijaskih psalmi na svijetu.

Redovnice su potpisale ugovor sa "Decca Recordsom", koji je u sklopu diskografske kuće "Universal Music", u čije se izvođače ubrajaju Lady Gaga i U2.

Benediktinski red slijedi čvrstu tradiciju izolovanog života, a datira još iz 6. stoljeća.

"U početku smo se brinule da će snimanje albuma utjecati na naš život, pa smo se molile sv. Josipu. Naše molitve su uslišene, pa smo pomislile da bi naše pjesme mogle dirnuti živote mnogih ljudi širom svijeta i pomoći im da nađu mir", izjavila je časna majka Abbess.

Redovnice ne trebaju kontakte sa spoljnjim svijetom i same su sebi dovoljne. U svojim redovima imaju vodoinstalaterku, inžinjerku, električarku, tkačicu svile i zubnu tehničarku.

Zbog njihovih strogih pravila čak ni direktor "Decca Recordsa", Dickon Stainer, nije mogao ući u samostan da im čestita.

"Provukao sam ugovor kroz rešetku, one su ga potpisale i vratile nazad", izjavio je Dickon Stainer za BBC. "Iako opatice nikad ne napuštaju samostan, cijeli svijet će biti u mogućnosti da čuje njihovo prelijepo pjevanje."

Njihov album "Glas: Pjesme iz Avignona“ biti će pušten u prodaju u novembru.

Decca se nada da će album ponoviti uspjeh cisterijanskih svećenika Stifta Heilgenkreuza, čiji je album iz 2008 "Pjesme: Muzika za raj“ prodan u više od milion primjeraka.