{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Reagan uvjeravao Gorbačova da Bog postoji

F
8.3.2009. u 18:50
0
4
Reagan uvjeravao Gorbačova da Bog postoji
0
Reagan uvjeravao Gorbačova da Bog postoji
Tokom sovjetsko-američkog susreta na vrhu 1988. godine u Moskvi tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan pokušao je preobratiti svog domaćina sovjetskog čelnika Mihaila Gorbačova i uvjeriti ga u postojanje Boga, piše američki list Wall Street Journal.
List zasniva svoje tvrdnje na memorandumu sačinjenom na osnovu bilježaka koje su Reaganovi pomoćnici hvatali za vrijeme razgovora dva čelnika.

U dokumentu s kojeg je nedavno skinuta oznaka tajnosti i koji se sada nalazi u Reaganovoj biblioteci u Kaliforniji, stoji da je Reagan pokušao uvjeriti Gorbačova da Bog postoji.

Dva pomoćnika koja su vodila zabilješke navode da se američki predsjednik istinski trudio da preobrati sovjetskog čelnika, poznatog ateista.

"Reagan je vjerovao da može preobratiti Gorbačova, pomoći mu da progleda", zapisao je jedan od pomoćnika, Rudolph Perina, koji je u to vrijeme bio direktor za sovjetska pitanja u američkom vijeću za sigurnost.

Reagan i Gorbačov su imali nekoliko susreta u periodu od 1985. do 1988. godine.

S vremenom je Reagan stekao dojam da Gorbačov gaji religijska uvjerenja jer je imao običaj tokom razgovora koristiti izraze poput "Hvala Bogu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: