{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Razvijen čarobni, ortopedski ćilim za klanjanje

S
20.12.2010. u 18:15
0
51
Razvijen čarobni, ortopedski ćilim za klanjanje
0
Razvijen čarobni, ortopedski ćilim za klanjanje
Foto: Deutsche Welle
Molitva muslimana je fizički veoma zahtjevna radnja, pogotovo za vjernike koji imaju problema sa leđima ili koljenima. No sada i za to postoji rješenje - ortopedski ćilim.
Turgay Yenerer i njegova braća vlasnici su jedne prodavnice tepiha u Njemačkoj i upravo oni su idejni tvorci čarobog, ortopedskog ćilima.

Kako je istakao Turgay Yenerer u razgovoru za Deutsche Welle, ideja za ćilim je nastala kada su on i njegova braća primijetili da njihovi roditelji imaju problema prilikom svakodnevnog obavljanja namaza.

"Svaka molitva je za naše roditelje bila bolno iskustvo. I tada smo došli na ideju da razvijemo ovaj tepih i mislim da je do sada mnogima pomogao", kazao je Yenerer.

Muslimanski vjernik bi trebao pet puta dnevno da klanja. U smjeru Meke, i to tipičnim pokretima: u klečećem položaju, poklonima prema naprijed sve dok se čelom ne dotakne tlo. To nije problem za osobe sa zdravom kralježnicom i koljenima. No mnogi, pogotovo stariji vjernici, muku muče tokom klanjanja.

Međutim, klanjanje namaza će im biti sada mnogo lakše uz ortopedski ćilim.

Molitveni tepisi se na prvi pogled ne razlikuju od običnih. No, samo na prvi pogled.

"Ovaj model se zove Mihrap, a to je ujedno i naziv za molitveni ugao koji se nalazi u svakoj džamiji i koji označava smjer prema Meki. Tepih je mekan, ali uz to ne i premekan tako da se ne ostvaruje direktni kontakt sa podom. Pjenasta spužva spriječava diretan kontakt koljena s tvrdim podom i to je prednost Mihraba", istakao je Yenerer za DW.

Foto: Deutsche Welle
Foto: Deutsche Welle

Razvoj ortopedskog ćilima je trajao dvije godine. Tepih je razvijen u Njemačkoj, ali se proizvodi u Turskoj.

Kako je istakao izumitelj, čarobnim ćilimom su oduševljeni mnogi. U probnoj fazi je prodano 1.000 komada po 70 eura.

Potražnja i dalje raste, a najčešće narudžbe dolaze iz Indonezije, ali i iz Australije.

Udobnija molitva nije jedina prednost ortopedskog ćilima, jer osim što pomaže pri nevoljama sa leđima ili koljenima, taj ćilim je, kako je kazao Turgay Yenerer, dobar i za kondiciju.

"Svrha čitave stvari je da se ljudi malo pokrenu. Postoji izreka 'U zdravom tijelu zdrav duh'. Treba ostati aktivan kako bi se bez problema mogle obaviti dnevne molitve."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: