Azija
0

Razočarenje astronoma meteorskom kišom "Leonid"

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Više hiljada ljudi širom Azije ostalo je budno tokom noći kako bi posmatralo metorsku kišu "Leonid", ali cijelu predstavu pokvarili su oblaci koji su prekrili nebo.

Jedna grupa od oko 30 astronoma amatera vidjela je prolazak meteorske kiše iznad utočišta za divlje životinje Siriska,k udaljenog oko 150 kilometara južno od Nju Delhija i tokom četiri časa prebrojali su 78 meteora.

"Na nebu nije bilo Mjeseca, što je obično dobro za promatranje. Samo smo na deset sekundi vidjeli svjetlosne bliceve", rekao je jedan od članova grupe Kanu Agarval.

Meteori "Leonid" dijelovi su ostataka komete "Tempel-Tutl" i dobili su ime po sazvježđu "Lava" sa kojeg najvjerovatnije potiču.

Naučnici američke agencije za istraživanje svemira NASA predvidjeli su da će do 300 meteora padati na svaki sat, što je presedan u poređenju sa uobičajenom pojavom od osam meteora na čas.

Naučnik Bil Kuk iz Nase rekao je da meteorska kiša "Leonid" sadrži uglavnom prašinu i led i ispari prije nego što dotakne tlo tako da se bez problema može izaći iz kuće i promatrati "bez strahovanja da će vas nešto pogoditi u glavu".