Sposobni sisari
15

Raspjevani tuljani koji imitiraju temu iz "Star Warsa" osvojili internet

Dž. L.
Istraživači Univerziteta St Andrews u Škotskoj otkrili su kako su sivi tuljani sposobni oponašati ljudski govor i melodije te su nekoliko njih obučili da pjevaju temu iz "Star Warsa". Njihov video raspjevanih tuljana osvojio je internet.

Tri mlada siva tuljana istraživači su pratili od rođenja kako bi ustanovili kakve sve zvukove mogu proizvoditi. Vremenom su ih počeli učiti da oponašaju razne melodije.

Jedna ženka tuljana imena Zola prva je pokazala kako vješto kopira melodije. Ona je nakon nekoliko mjeseci obuke počela imitirati tonove tematske melodije iz "Star Warsa", kao i poznate dječije pjesmice "Twinkle, twinkle little star".

Istraživači Amanda Stansbury i Vncent Janik vjeruju kako tuljani mogu biti od pomoći prilikom istraživanja govornih mana.

"Oduševljena sam kako su ustvari kopirali zvukove koje smo im puštali. Ono što proizvode nije savršeno, ali sama činjenica da to nisu tipični zvukovi koje tuljani ispuštaju je impresivna", kazala je Stansbury.

Iz škotskog univerziteta ističu kako njihovo istraživanje pomaže razumijevanju evolucije učenja glasova koja je ključ razvoja jezika.

Pored tuljana, postoje i drugi sisari koji su sposobni imitirati ljudske glasove i melodije, a neki od njih su kitovi, delfini i slonovi.