Izrael
0

Rabini kabalisti molili protiv svinjske gripe

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Više desetina rabina kabalista tokom ljeta iznad Izraela molili su se protiv epidemije svinjske gripe, piše u utorak dnevni list Yediot Aharonot.
  • Svrha te akcije je zaustavljanje epidemije kako ljudi ne bi umirali. Nakon naših molitava sigurni smo da je opasnost prošla, rekao je rabin Yitzhak Batzri, jedan od sudionika.

Tokom ljeta u ponedjeljak rabini su sedam puta puhali u trube i rogove, a zatim izgovorili posebnu molitvu za zaštitu bolesnih, prenosi Hina.

Treći put od osnivanja Izraela 1948. rabini su poduzeli inicijativu nadlijetanja zemlje kako bi uklonili opasnost, a 1991. letili su i molili tokom prvog Zaljevskog rata tokom kojeg je Irak ispalio četrdesetak raketa prema Izraelu. Drugi je let organiziran 1996. tokom vala palestinskih samoubilačkih atentata.

Veliki sefardski rabin Izraela Shlomo Amar pozvao je 4. maja na dan posta i molitve protiv svinjske gripe.

U Izraelu je od početka epidemije u aprilu od te bolesti umrlo pet osoba. Prema podacima ministarstva zdravstva 2.000 je osoba zaraženo virusom. Vlasti smatraju da bi se slijedećih mjeseci mogla zaraziti četvrtina stanovništva.