"Počnite se moliti"
0

Putnik prizemljio avion nakon smrti pilota

Sarajevo-x.com
Jedan putnik preuzeo je kontrolu nad avionom sa dva motora kojim je letjela cijela njegova porodica i sigurno ga prizemljio nakon iznenadne smrti pilota.

Dogodilo se to nedugo nakon polijetanja sa aerodroma Marco Island na Floridi, kad je novopečeni pilot Doug White bio primoran da preuzme stvari u svoje ruke. Amerikanac koji je imao dozvolu za upravljanje letjelicom, ali nikad nije vozio jedan tako veliki avion, poručio je svojoj porodici: "Najbolje je da se svi počnete moliti."

Putem telefona zatražio je pomoć nakon što je pilot Joe Cabuk preminuo, a avion poletio za Jackson u američkoj saveznoj državi Mississippi. Iza njega su se od straha tresle supruga, 16-godišnja kćerka, koja je počela plakati, te njena 18-godišnja sestra koja je počela povraćati.

Ipak, 56-godišnjak je, uz pomoć prijatelja koji mu je telefonom davao upute, 30 minuta nakon polijetanja, uspio prizemljiti avion na aerodromu Fort Myers.

Kasnije je White ispričao kako je imao 150 sati leta u letjelici Cessna 172, ali da nikad nije vozio ovako veliki avion. Licencu je dobio 1990., a ovako mu se ukazala prilika da ponovo sjedne za upravljač. Supruga mu je pokušavala pomoći da sklone preminulog s mjesta pilota, međutim, nije bilo dovoljno prostora.

Prijatelj iz Connecticuta koji je imao dozvolu za avione tipa King Air, 43-godišnji Kari Sorenson, spasio je porodicu, piše Daily Mail. Kad je sletio, White je imao samo riječi hvale za pilote i posao koji obavljaju, ističući kako oni ne zarađuju dovoljno, niti ih ljudi dovoljno poštuju.