Zanimljivosti
0

Psi vas razumiju: Mađarska studija pokazala da psi govor obrađuju slično kao ljudi

Klix.ba
Eniko Kubinyi
Eniko Kubinyi
Nova studija iz Mađarske kaže da psi prepoznaju riječi upućene njima i intonaciju kojom su izrečene, piše Washington Post.

U ranijim istraživanjima pronađeno je da psi na ljudski glas odgovaraju bolje nego vukovi, mogu da spoje stotine predmeta sa riječima koje ih označavaju i nauče osnove gramatike, te da mogu da prate instrukcije izrečene ljudskim glasom. Međutim, nova studija pokazuje da su psi sličniji ljudima nego što se mislilo. Rezultati pokazuju da psi za procesiranje govora koriste iste dijelove mozga kao i ljudi.

Naučnici sa Eötvös Loránd univerziteta u Budimpešti su 13 porodičnih pasa podvrgli skeniranju mozga fMRI metodom. Trenerica je onda izgovarala riječi pohvale koje su često govorili njihovi vlasnici i riječi za koje su vjerovali da su psima beznačajne. Riječi su izgovarane u neutralnom i veselom tonu glasa, a preko skenera je praćena moždana aktivnost pasa.

Tako su naučnici uvidjeli da psi procesiraju poznate riječi bez obzira na intonaciju i da to čine koristeći lijevu hemisferu mozga, poput ljudi. Ton se, kao i kod ljudi, analizira u slušnim regijama u desnoj hemisferi.

Međutim, kada su riječi hvale izgovarane veselim tonom glasa, psi su pokazali najveće nivoe zadovoljstva, što je naučnicima bio znak da psi mogu prepoznati kada su riječi upućene njima, te da prepoznaju razliku u tonu i značenju riječi.

"Psi ne samo da mogu razlikovati šta kažemo i kako to kažemo, već mogu i kombinovati to dvoje kako bi ispravno interpretirali šta ove riječi znače", rekao je Attila Andics, jedan od autora studije.

Ovo vjerovatno nije novost nikome ko ima psa ili sa ovim životinjama provodi dosta vremena, ali sposobnost pasa za komunikaciju sa ljudima sada je i naučno dokumentirana, kao i činjenica da njihov mozak jezik obrađuje na sličan način kao i ljudski.

psi