Zanimljivosti
0

Psi koji ujedaju nisu bijesni, već depresivni

Sarajevo-x.com
Mala utjeha za poštare, ali naučnici su otkrili da psi koji reže i ujedaju nisu nužno agresivni po prirodi, može biti da jednostavno pate od depresije.

Studijom je utvrđeno da se psi kao kućni ljubimci loše ponašaju zbog nižeg nivoa serotonina, dobrog hormona za mozak.

Kod ljudi pad serotonina je povezan s depresijom, anksioznosti i promjenama raspoloženja. Autori studije kažu da bi otkriće moglo dovesti do novih tretmana u liječenju pseće agresije.

Dr. Belen Rosado s univerziteta u španskoj Zaragozi, koja je vodila istraživanje, ističe kako je agresija, posebno kad je usmjerena prema ljudima, najčešći problem u ponašanju pasa.

Istraživači su testirali uzorke krvi 80 pasa nakon što su se vlasnici žalili da su životinje bile agresivnije. Kad su uporedili njihove i rezultate krvi pasa koji su se normalno ponašali, pronašli su upravo niže koncentracije serotonina.

Oni s najnižim nivoom su bili posebno asocijalno nastrojeni i činilo se kao da se pokušavaju odbraniti od nečega. Također, kod agresivnih pasa pronađene su i veće količine kortizola, hormona stresa.

Veterinari vjeruju da psi su najpodložniji depresiji ako ne dobivaju dovoljno šetnje ili se satima ostavljaju sami svaki dan, piše "Daily Mail".