Novo otkriće
0

Psi imitiraju svoje vlasnike

Sarajevo-x.com
Ako se uzme u obzir da je imitacija najiskreniji oblik laskanja, psi nam često laskaju. Istraživači su upravo dokazali da psi po automatizmu imitiraju svoje vlasnike, iako im to nekad nije u najboljem interesu.

Studija objavljena u posljednjem izdanju časopisa "Proceedings of the Royal Socitety B" dokazuje da psi kopiraju barem neke od naših kretnji i ponašanja na način da to izgleda spontano i smišljeno. Drugim riječima, ne mogu sebi pomoći kada je u pitanju imitiranje ljudi.

"Ovo dokazuje da, kao i ljudi, psi su subjekti 'automatske imitacije'", izjavila je za "Discovery News" autorica istraživanja, Friederike Range.

Ispitivanje koje je rađeno na Bečkom univerzitetu na Katedri za kognitivnu biologiju, dokazalo je da psi imitiraju vlasnike. Deset odraslih pasa raznih pasmina i njihovi vlasnici učestvovali su u eksperimentu.

Svi psi prethodno su naučeni da otvore klizna vrata šapom ili glavom. Zatim su psi gledali svoje vlasnike kako otvaraju vrata rukom ili glavom. Kasnije, vlasnici su se morali spustiti na pod i glavom odgurati klizna vrata.

Poslije su pse razdvojili u dvije grupe, na one koji su bili nagrađeni kad bi otvorili vrata i one koji nisu.

Svi psi su kopirali ono što su vlasnici činili, bez obzira na nagradu.

"Psi su posebne životinje, u smislu evolucije, pripitomljavanja te zbog sposobnosti učenja širokog dijapazona ljudskog treninga koji utiče na njihov razvoj", objasnio je Range.